Veelgestelde-vragen

 

SmartDodos slimme meter uitlezen 2 maanden op proef. Hoe kan dat?

We willen graag tevreden klanten. Daarom laten we onze klanten met een slimme meter graag 2 maanden de waarde van ons product ervaren. We bewaren uw gegevens en zorgen dat deze niet voor commerciele doeleinden direct worden gebruikt. Om dit mogelijk te maken voor nu en in de toekomst vragen we een vergoeding voor onze dienstverlening. Op deze manier kunnen we de kwaliteit en integriteit van onze dienstverlening waarborgen


Moet ik mijn netwerkbeheerder betalen om gegevens te verkrijgen?

De meetgegevens kunnen wij met uw toestemming aanvragen bij de netbeheerder. U heeft verder geen kosten aan deze dienstverlening van uitvragen van de slimme meter


Hoelang zal het duren voordat ik mijn gegevens kan zien?

Voordat uw gegevens beschikbaar zijn op SmartDodos worden er verschillende stappen doorlopen. De belangrijkste stappen zijn:

  • Adresverificatie: U wordt gevraagd om naast het unieke nummer van uw meter doortegeven. Deze is uniek van uw meter bij u thuis. Alleen u en uw meetbedrijf weten dat welk meter nummer op welk adres hoort. Hierbij wordt dus gecontroleerd of u daadwerkelijk de gegevens van uw eigen woning of bedrijfspand op vraagt.
  • Vraag om uitvraag verbruiksdata: In deze stap vragen we de netbeheerder goedkeuring voor de levering van de verbruiksdata. Hiervoor heeft u ons uw toestemming tijdens de registratie gegeven. Meestal duurt de doorlooptijd van deze aanvraag vijf werkdagen. Als de eerste verbruiksgegevens zijn ingelezen krijgt u een e-mail. In sommige gevallen kan het langer duren. In dat geval is het raadzaam om contact met uw energie provider op te nemen.

Ik kan inloggen, maar ik zie nog geen verbruiks gegevens in de grafieken. Ben ik iets vergeten?

Waarschijnlijk ligt het aan de doorlooptijd van ons verzoek om levering van uw verbruiksgegevens bij uw netwerkoperator. Wij hebben geen invloed op dit proces. Het kan namelijk gebeuren  dat het langer duurt dan 5 dagen voor de levering wordt geinitieerd. In dat geval is het raadzaam om contact met uw provider op te nemen. Het kan ook zijn dat u de net u nog geen slimme meter heeft. In dit geval kunt u hier zien hoe u een slimme meter aanvraagt


Er zijn dagen zonder data in mijn grafieken. Hoe is dat mogelijk?

Wij tonen u de gegevens die we van de netwerkoperator hebben ontvangen. Gewoonlijk duurt het iets langer voordat wede gegevens van de eerste dag krijgen. Als er dagen ontbreken kunnen we tot 10 dagen daarna de ontbrekende gegevens ophalen van de netbeheerder. Daarna is dit niet meer mogelijk. We zijn hierin afhankelijk van de data aangeleverd door de netwerkbeheerder. Als er dan nog data ontbreekt kunnen wij er helaas niks meer aan doen.


Hoe weet ik dat ik een smart meter heb?

De eenvoudigste manier is uw provider bellen en vragen of u een slimme meter heeft. Als u niet weet wie uw netwerkbeheerder is, dan kunt u deze vinden op www.eancodeboek.nl. Er zijn meters geïnstalleerd die niet voldoen aan de huidige standaard voor slimme meters. Ze kunnen dan niet op afstand worden uitgelezen op.


Slimme meter aanvragen?

Wanneer u niet wilt wachten op het aanbod van uw netbeheerder kunt u zelf al eerder een slimme meter aanvragen bij uw netbeheerder. Dit heet ook wel ‘prioriteitsaanvraag’. Let op: de netbeheerder mag bij een prioriteitsaanvraag kosten voor de plaatsing van de slimme meter(s) in rekening brengen.

Gaat u verbouwen of heeft u nieuwbouwplannen? Uw netbeheerder plaatst dan standaard een slimme meter. Een nieuwe aansluiting aanvragen of een bestaande aansluiting wijzigen regelt u eenvoudig via de website mijnaansluiting.nl.U kunt een slimme meter alleen aanvragen bij uw netbeheerder. Uw woonplaats bepaalt wie uw netbeheerder is. Kijk op de website van uw netbeheerder voor meer informatie een prioriteitsaanvraag van de slimme meter:


Hoe moet ik in mijn tarieven invullen?

De tarieven moeten worden ingevuld volgens een bepaalde standaard. Een voorbeeld van een correct ingevulde tarief: 0,2330.


Ik zie geen gegevens voor mijn gasverbruik. Hoe kan dat?

Er kunnen een aantal dingen de oorzaak zijn voor ontbrekende gasgegevens. 1. Er is een slimme elektriciteitsmeter, maar er is geen slimme gasmeter. Dat moet u dan laten zetten, anders kunnen we niet begrijpen. 2. Er is geen juiste EAN-code ingevoerd. Controleer de EAN-code op de factuur van de energieleverancier. Als deze code anders is, kunt u dit melden via het contactformulier. 3. Je hebt twee verschillende netbeheerders. Het is soms zo dat de communicatie tussen deze operatoren niet soepel gaat. Het is raadzaam om contact met uw netwerkoperator voor elektriciteit op te nemen en hem het probleem uitleggen.


Waarom is mijn aanvraag niet goedgekeurd door de netwerkbeheerder?

De meest voorkomende reden is dat er geen smart meter is geinstalleerd. U kunt controleren of u een slimme meter heeft door te kijken naar de website van uw netwerkoperator. U kunt ook contact opnemen met uw netwerkoperator. Het is ook mogelijk dat u een verkeerde EAN-code hebt ingevoerd, kijk dan op de EAN-code op de factuur van de energieleverancier.


Ik heb zonnepanelen, maar ik zie geen teruglevering in de grafieken. Hoe is dat mogelijk?

Bij registratie moet een aangeven dat u ook energie teruglevert. Grote kans dat u dit over het hoofd heeft gezien. Geen probleem, na het inloggen kunt u op de menubalk in de sectie ‘mijn gegevens’ deze optie alsnog aanzetten.


Ik heb zonnepanelen, maar teruggave komt niet overeen met de gegevens uit de inverter.

Dat is correct. We registreren een teruglevering als u minder verbruikt dan uw zonnepanelen opbrengen. Terwijl de inverter alleen de productie registreert. Dat is een belangrijk verschil.

We zijn bezig ook inverter data in het dashboard te integreren als een nieuwe feature. Als u hierin interesse heeft kunt u contact met ons opnemen


Twee EAN voor elektriciteit?

Het is mogelijk dat u twee EAN-codes heeft als u zonnepanelen en/of batterijen heeft. In een aantal gevallen bleek het dat de gegevens voor de leveringen en restitutie geregistreerd waren voor beide EAN’s. Voordat we andere EAN gegevens hebben ontvangen. Wij adviseren u om de factuur van uw energieleverancier te raadplegen voor de juiste EAN-code voor uw elektriciteitsmeter.


Wat is sluimer verbruik precies?

Sluimerverbruik is het standby verbruik van uw apparaten. Dus het verbruik terwijl deze niet actief zijn. U kunt denken aan adapters, wifi-stations, televisies die op stand-by werken, koelkasten en diepvriezers. Omdat deze apparaten de hele dag werken, zijn ze in veel huishoudens verantwoordelijk voor een groot deel van het totale verbruik. Wij benaderen het sluiterverbruik door het Energieverbruik te berekenen in de rust periode’s. Hierop maken we met onze algoritme een schatting op basis van de laagste verbruik. Het sluimer verbruik maakt deel uit van het totale verbruik.


Ik ga verhuizen. Wat moet ik nu doen?

U kunt ons een bericht sturen over uw verhuizing. We verwijderen uw oude account en wij zullen uw gegevens stop zetten. Daarnaast zullen wij uw gegevens binnen 5 werkdagen verwijderen. U kunt zich weer aanmelden met de gegevens van uw nieuwe woning, uiteraard alleen als u ook uw nieuwe huisadres en meternummer aan ons doorgeeft. Dan kunt u beginnen met een schone lei!


Waar kan ik mijn meternummer vinden?

U kan uw meternummer vinden vlak onder een streepjescode op uw elektriciteitsmeter. Voor meer informatie bezoek deze pagina die u kan helpen.


Heeft u nog vragen?

Vraag het aan ons! info@SmartDodos.com